КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Мускулна релаксация и стречинг в мануалната терапия

Мускулна релаксация и стречинг в мануалната терапия

 
АвторЕ. Димитрова
ИздателствоНСА ПРЕС
Каталожен №343
ISBN978-954-718-228-8
Година2022
Размер20 х 25 см.
КорицаМека
Страници200
НаличностВ наличност
Цена
76,00 лв.

Описание

В книгата са описани мануални мускулни техники, които се прилагат за профилактика и лечение на намалена подвижност поради повишен тонус и/или скъсяване на мускули и други мекотъканни структури.

В първия раздел са разгледани основните принципи и методиката на мускулната релаксация и стречинга в мануалната терапия. Разработен е алгоритъм за функционална диагностика при повишен тонус и/или скъсяване на мускулите.

Дискутират се целта и задачите на мускулната релаксация и стречинга, мястото им в процедурата по кинезитерапия, показанията и противопоказанията за приложение. Описани са подробно различни видове мануални мускулни техники – проприоцептивно нервно-мускулно улесняване (ПНМУ), постизометрична релаксация (ПИР), постулеснителен стречинг, реципрочна инхибиция, ексцентричен стречинг и др. Представен е алгоритъм за подбор и дозировка на мускулните техники в остра, подостра и хронична фаза на мекотъканна увреда, както и методическите правила за приложение им.

В следващите раздели са описани мануални техники за миорелаксация и стречинг на мускулите двигатели на периферните стави и някои избрани техники за мускулите на гръбначния стълб. Техниките са разработени на базата на собствен практически опит и литературни източници от водещи автори в мануалната терапия (Levit K., J. Zakse, V. Ianda, 1981; Chaitow, L.1987, 2006; Liebenson, C., 1990; Evjenth, O., J. Hamberg, 1993).

Предложени са редица мануални техники съчетаващи въздействието върху мускулите с мобилизации на ставите по методиката на J.Cyriax (1982), F. Kaltenborn (1989), G. Maitland (1997), G. Mulligan (1999), D. Heiman (2001) с доказана ефективност на базата на собствени експериментални изследвания при мускулни дисфункции.

Бърза ориентация за подбор на подходящи мускулни техники в зависимост от ограничените движения в ставите е предложена в таблиците в последния раздел. Книгата е предназначена за кинезитерапевти/физиотерапевти и лекари – специалисти в областта на ортопедията, травматологията, неврологията и физикалната медицина.


Други книги от Физиотерапия, рехабилитация, ерготерапия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация