КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Лимфни и кръвоносни съдове на конюнктивата, Lymph and blood vessels of the conjunctiva

Лимфни и кръвоносни съдове на конюнктивата, Lymph and blood vessels of the conjunctiva

 
АвторИскра Маждракова, Здравка Демерджиева
ИздателствоБолид Инс
Каталожен №1964
ISBN978-954-394-157-5
КатегорияОфталмология
Година2015
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници228
НаличностВ наличност
Цена
24,00 лв.

Описание

На вниманието на широката медицинска общност (офталмологична, дерматологична и др.) се предлага първото у нас по рода си медицинско издание, посветено на актуален и значим клиничен проблем - лимфни и кръвоносни съдове на конюнктивата - в норма и патология.

В монографията авторите - проф. Маждракова (офталмолог) и д-р Демерджиева (дерматолог) - майка и дъщеря представят многоаспектно и комплексно литературни и собствени данни, резултат от дългогодишни проучвания и проследяване във времето на лимфните и кръвоносни съдове на конюнктивата при редица очни и дерматологични заболявания.

Проф. Маждракова акцентира вниманието си върху пациенти с катаркта, глаукома, меланома на очите, кератоконус, диабет и др. Д-р Демерджиева изследва пациенти с булозни дерматози, сифилис, заболявания на съединителната тъкан, псориазис и др. дерматологични заболявания при човека.

Проф. Маждракова е офталмолог с дългогодишен клиничен опит и насочени проучвания на неосъдовете на роговицата и на лимфните съдове на конюнктивата с публикации по проблема у нас и в чужбина.

За първи път в специализиранта офталмологична литература у нас отбелязва необходимостта от прилагане на съвременни методи за визуализация на конюнктивни лимфни съдове преди операция за глаукома, както и при всички случаи за проверка на въздействието на различни медикаменти върху конюнктивните лимфни съдове с цел коректно използване на терапевтичния ефект на лекарствата при лечение на болестите, както и за по-прецизна оценка на имунната система на организма.

Съвременните изследвания на пролиферативните тъкани в окото показа, че освен новообразуване на кръвоносни съдове понякога се наблюдава и лимфоангиогенеза (новообразуване на лимфни съдове).

Наличие на лимфни съдове във васкуларизирана роговица рядко е доказвано в човешка роговица. По-нататъшните проучвания в тази насока ще обогатят познанията на офталмолога за рисковите фактори за развитие на късните усложнения в роговицата, включително някои постоперативни проблеми при роговичната трансплантология.

Монографията е предназначена основно за офталмолози и дерматолози, но тя би могла да е ценно помагало и за онкохирурзи, интернисти, имунолози, лимфолози, алерголози, ендокринолози, както и за всички останали клиницисти, които ежедневно се сблъскват с проблемите на заболяване, при лечението на което се включва имунната система на организма.


Други книги от Офталмология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация