КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

ДЕТСКО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ - Сборник текстове

ДЕТСКО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ - Сборник текстове

 
АвторВаня Матанова
ИздателствоСТЕНО
Каталожен №2290
ISBN9786192412838
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаТвърда
Страници332
НаличностВ наличност
Цена
28,00 лв.

Описание

"Погледът назад ме връща в различни периоди - от период на неглижиране и отричане на ролята на психичното здраве, през разбирането, че психичните проблеми при децата са само в резултат на незрелостта им, през период на тежка стигма до драстична промяна на родителстването и фокусиране върху постиженията в наши дни.

Видях много болка в очите на родителите, много възложени надежди, усетих тежестта на отговорността, но никога не се усъмних, че родителите винаги имат желание да направят за детето си най-доброто. Това желание не винаги може да се реализира поради огромната трудност и съпротива у родителите да се срещнат с негативните си емоции, породени от състоянието на детето.

С времето стигмата относно детското психично здраве постепенно започна да отстъпва. Все по-често родителите търсят помощ от психотерапевти, психиатри, невролози, логопеди, но понякога забравят, че времената на енциклопедичните специалисти отдавна са отминали и всички те имат специфични компетентности и участват със своя потенциал в осигуряването на помощ за децата и семействата. Човек се ражда в семейството, завършва дните си в семейството, но най-значимо, а понякога и драматично, е влиянието на семейството в детството. Доверието в света и другите, чувството за сигурност, самооценката, любопитството към живота - всичко това е заложено в семейството и определя бъдещия път на човека. Всяка грижа за детското психично здраве е превенция на психични проблеми в зрелостта. Грижата за психичното здраве на детето изисква и преминава през грижа за родителите.

Погледът назад е белязан от драстичната промяна в екологичните условия, в качеството на живот, в семейните структури, в типа родителстване. Технологиите агресивно навлизаха даже и в детските градини. Децата се развиват в условията на намалена или даже липсваща двигателна активност.

Културата на "двора", особено в големите градове, изчезна от живота на децата. Училищните програми постоянно се променят, без да могат да намерят тези базисни знания в океана от открития, които да осигурят развитието на детето и да служат като база за обучение през целия живот.

Технологичните придобивки, използвани даже и от много малки деца, промениха общуването между децата, което препятства формирането на социалните им умения. В съвременния, изключително конкурентен свят децата остават често засенчени от кариерата на родителите, израстват в затворения свят на технологиите, без физическо пространство за игри, в което да тестват своите идеи и намерения, да формират трайни приятелства, да побеждават и падат, да израстват като личности.

Често родителите доброволно заместват себе си с технологични открития и лишават детето си от емоционалния контакт и усещането за нежност в прегръдките на мама и сигурност зад силния гръб на тати.

Минаха 35 години оттогава. Години, изпълнени с търсения, разочарования, болка, провали, успехи, съмнения, радост и надежди. Болка от съдбите на хиляди деца и родители, радост от успехите, но винаги с надежда, че детското психично здраве ще стане приоритет за родители, учители и общественост. Пътят продължава - с поглед напред!"
Проф. Ваня Матанова


Съдържание

Детското психично здраве: Поглед назад. Предговор от проф. Ваня Матанова
Детско психично здраве: Поглед напред. Предговор от проф. д-р Орлин Тодоров
Основополагащи идеи за детското психично здраве и развитие

  • Личностни и социални аспекти на психичното здраве
  • Аномалното детско развитие
  • Развитийната невронаука - теоретични и терапевтични импликации
  • Привързаност и развитие
  • Екзекутивни функции и управление на поведението

Специални проблеми на детското психично здраве

  • Страх, тревожност и привързаност
  • Поведенчески нарушения и емоционални разстройства в детска възраст
  • Генерализирани разстройства на развитието: аутизъм
  • Екзекутивни дисфункции при нарушения от аутистичния спектър
  • Хиперкинетичен синдром - диагностични критерии и симптоматика
  • Нарушения на екзекутивните функции при хиперкинетичен синдром
  • Несигурна привързаност и разстройства нa привързаността
  • Сензорна интеграция и дезинтеграция
  • Комуникативни нарушения
  • Специфични нарушения на способността за учене
  • Привързаност и личностови разстройства

Клинични наблюдения и терапевтични подходи

  • Изследователски методи и диагностични процедури при нарушения на детското развитие
  • Родителско интервю и родителски реакции при деца с нарушения на развитието
  • Терапевтични стратегии и интервенции при деца с екзекутивни дисфункции
  • Разстройство на привързаността в детска възраст - описание на случай

Вместо заключение
Личната автономия в психотерапията
Базирана на мозъчното функциониране психотерапия - възможности и перспективи



Други книги от Детска психология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация