КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Митове и реалност: Eсета за агресията, социопатията, радикализацията, исляма и тероризма

Митове и реалност: Eсета за агресията, социопатията, радикализацията, исляма и тероризма

 
АвторМилко Василев, Наталия Божилова
ИздателствоУНСС
Каталожен №1261
ISBN9786192324636
КатегорияПсихология
Година2021
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници346
НаличностВ наличност
Цена
19,90 лв.

Описание

Видно от самото му заглавие "Митове и Реалност: есета за агресията, социопатията, радикализацията, исляма и тероризма", настоящият авторски труд по своята форма е сборник от есета, тематично обособени в четири големи групи.

Те са подчинени на единна логика - да се потърси отговор на въпросите, свързани с генезиса на вътревидовата агресия при човека и със същността на понятия, с които политици, медии и лица с претенции за експертност в съвремието ни подчертано злоупотребяват. Става дума най-вече за т.нар. "радикализация" и "тероризъм".

Затова и с оглед постигане на терминологична прецизност от гледна точка на научните канони се акцентира върху критичния прочит на базисни теории, произведения и школи в областта на индивидуалната и социалната психология след 1860 г., включително през призмата на медицинската патология и криминологията.

Доколкото в съвременността отделни екстремални действия, свързани с отнемане на човешки живот основно в държави от Западна Европа, се клишират според нас необосновано като "ислямски тероризъм" и предвид крайно опростенческото разглеждане на исляма, несъмнено плод на липса на базисни знания или на съзнателно игнориране, специално място е отделено на демитологизирането на ширещите се и насаждани и днес неверни представи за него.

Естествено става дума само за основни неща в многоликата и противоречива догматика, практика и интерпретации на единствената световна религия, която буквално от зората на съществуването си е и идеология.

Специално място е отделено на противоречията при дефинирането на тероризма и на проблемите при диференциацията на терористичните актове от масовите и серийните убийства, извършвани от социопати или от псевдотерористичните атентати като специфичен вид операции за въздействие на секретни служби.

В този контекст е предложен прочит от по-различен ракурс на известни атентати и на тези след 2015 г., включително с опит за психопрофилиране на извършителите в рамките на възможното.

Настоящият труд следва да се разглежда като авторово участие в дискусии, по които слагането на точка над "i" все още изглежда е в неопределеното бъдеще.


Съдържание

Встъпителни бележки
Корените или за екзистенциалния проблем на човека

  • Инстинкт, разум, характер
  • За "социалното" в "психическото". Психопатия и социопатия
  • За агресията - генезиса, същността и типологията ѝ
  • За фрустрацията, социопатията и радикализацията

Поведение при индивида на групата

  • За индивидуалното и груповото
  • За бунта, революцията и преврата
  • За убийството и за самоубийството
  • За тероризма
  • Някои "странни атентати"

Ислямът и реалността

  • Критичен поглед към митовете за исляма
  • Мухаммад и ислямският култ, право и държава
  • Кризите в съвременния ислямски свят

Митовете на съвремеността

  • Проблемите в началото на XXI в.
  • Съвременните изменения в европейските общества - фактори и последици
  • Психологически и догматични проблеми на съвременните мигранти
  • Атентатите след 2010 г.

Вместо заключение
Библиография
Периодика и телевизионни предавания
Приложения



Други книги от Психология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация