КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Преживяванe на инфекциозна болест

Преживяванe на инфекциозна болест

 
АвторДиана Радкова
ИздателствоСТЕНО
Каталожен №862
ISBN978-954-449-800-9
Година2015
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници120
НаличностВ наличност
Цена
13,00 лв.

Описание

Настоящата монография е предназначена преди всичко за инфекционисти, но и за всички медицински специалности, които се срещат в своята практика ежедневно или по-рядко с инфекциозни заболявания.

Известно е, че инфекциозните болести са сериозна предпоставка за отклонения в психическото функциониране на заболелите и особено в условията на изолацията им в домашна или стационарна обстановка. Подробно научно проучване върху значението на преживяванията на болния с неговата психологична страна по време на хоспитализацията в инфекциозен стационар не е правено.

От достъпната литература се знае, че те могат да доведат до остри психологически проблеми, до функционални и макар и не често до психотични разстройства, които се отразяват на ефективността на клиничната практика. Предлаганата монография е много сериозен и първи у нас опит за успешното решаване на някои страни от този проблем със сериозни и задълбочени научни проучвания. Те включват на тоя етап три групи болни: с капкови, трансмисивни и с остри вирусни хепатити инфекциозни заболявания в активна трудова възраст от 19–60 години, хоспитализирани в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Света Марина“ Варна за периода 2013–2014 г.

Използваните два психологически метода са адекватни на поставената цел и правят възможно получаването на достоверни резултати, представени най-добросъвестно и подробно, прецизно онагледени и позволяващи бързо ориентиране на читателите. Особено полезни са практическите насоки. Предложен е работен алгоритъм, който улеснява медицинския персонал (лекар, медицинска сестра и други) за преживяванията и психологическия баланс на хоспитализираните пациенти с инфекциозна болест.

 


Съдържание

Използвани съкращения
Отзив
Рецензия на монографията
„Преживяване на инфекциозна болест“
Вместо увод
Що е преживяване? Съдържание на психологичната категория „преживяване“
Преживяване на болест
Картина на болестта
Вътрешна картина на болестта
Актуална картина на болестта
Инфекциозна болест
Преживяване на инфекциозна болест
Преживяване на условията на лечение (изолация)
Собствени проучвания
Вътрешна картина на болестта
Пластична (актуална) картина на преживяване на болестта
Практически насоки
Summary
Библиография
Въпросник
Скала за оценка на жизнено значими събития (ЖЗС)



Други книги от Инфекциозни болести

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация