КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Вирусни хепатити и HIV в денталната практика

Вирусни хепатити и HIV в денталната практика

 
АвторВладимир Панов, Захарий Кръстев
ИздателствоИван Сапунджиев
Каталожен №732
Година2016
Размер16 х 24 см.
КорицаМека
Страници80
НаличностНяма наличност
Цена
15,00 лв.

Описание

Тази книга е предназначена за лекарите и студентите по дентална медицина. В нея се разглеждат и въпроси на денталната практика, свързани със зъботехниците, рентгеновите лаборанти и обслужващия персонал. Представили сме най-съвременното познание за HIV и хепатит, споделяме наши научни проучвания в областта. Обръщаме особено внимание на дезинфекцията и стерилизацията, акцентирайки на общоприетите положения, дезинфекционните протоколи, задълженията на денталните лекари и зъботехниците.

От откриването на HIV през 1981 г. инфектирани с него има по целия свят. Той засяга всякакви социално-икономически, расови, етнически и полови общности и продължава да носи заболеваемост и смъртност на човека. Официално в края на 2010 г. у нас са известни 1252 болни, но те са поне 3 пъти повече. Над 65% от новорегистрираните HIV-позитивни са открити в кабинетите за безплатно консултиране в София и Пловдив и половината са на възраст между 15 и 29 години, като 32% са инжекционно употребяващите наркотици, а 20% са хомосексуални.

Напредъкът в областта на медицината и технологиите допринася за въвеждането на нови лекарствени комбинации за лечение на HIV-позитивни пациенти, за ранен тест за HIV. Вече има нов метод, който се прави със слюнка. И въпреки значителните подобрения в областта на превенцията, откриването и лечението на HIV, учените не могат да предоставят ваксина.

В световен мащаб 350–400 милиона страдат от хронична инфекция HBV и 1,5% от хепатит С (около 100 милиона), като много голяма част от тях дори не знаят. От лицата с хепатит C 85% остават заразени за цял живот. Смъртните случаи поради хепатит С ще се удвоят, дори утроят през следващите 15–20 години. Предполага се, че повече от всяка друга професия зъболекарите и зъболекарският персонал участват в предаването на вируса на своите пациенти.

Разглеждайки споменатите проблеми, правим опит да очертаем ролята на денталния лекар като здравен специалист, който лекува хронично болните с хепатит В и С, както и HIV-свързани лезии. Реално се очертава и възможността за своевременна диагностика на болестите, качествена дезинфекция и стерилизация, което е от основно значение както за успешното подобряване на качеството на живот на инфектирани пациенти, така и за ограничаване на разпространението на тези болести


Други книги от Ифекциозни болести

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация