КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Задна декомпресивна и стабилизираща хирургия при торакална и лумбална нестабилност

Задна декомпресивна и стабилизираща хирургия при торакална и лумбална нестабилност

 
АвторС. Калевски
Каталожен №435
ISBN 978-954-449-696-8
КатегорияХирургия
Година2013
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
СтранициСТЕНО
НаличностНяма наличност
Цена
0,01 лв.

Описание

Mонографията представлява първо за страната детайлно проучване на задната декомпресивна и стабилизираща хирургия при торакална и лумбална нестабилност, причинена от различни етиологични фактори. Направеният исторически преглед върху развитието на спиналната хирургия подчертава значението на гръбначномозъчната патология и показва усилията на плеяда световно известни автори, от най-дълбока древност до сега, за нейното лечение.

Разгледани са анатомо-физиологичните аспекти на гръбначния стълб, основните синдроми от засягането на medulla spinalis и системите за оценка на неврологичния дефицит с техните специфични предимства и недостатъци.Обобщени са различните образно-диагностични техники за диагностиката на спиналните заболявания, с техните индикации, възможности и предимства. Подробно е разгледана спиналната нестабилност на торакалния и лумбалния отдел,  анатомичните особености и биомеханичните свойства  на гръбначния стълб и тяхното клинично значение за различните видове поражения при спиналната патология.

   Направен е подробен анализ на съществуващите класификации на нестабилността на различните видове фрактури в торакална и лумбална област, като се изтъкват качествата и недостатъците им. Подчертава се, че съвременната класификационна система се основава на изследването на три основни параметъра: морфология на травмата, неврологичния дефицит, състояние на ЗЛК, както и наличните клинични модификатори.

Разгледани са различните етиологични фактори увреждащи костите, дисковете, ставите и задния лигаментарен комплекс и причиняващите нестабилност – травми, тумори, дегенеративни заболявания, инфекции, ятрогенни заболявания и др. Обсъдени са особеностите на спиналната нестабилност при вторичните неоплазми в торакалния и лумбалния сегмент на гръбнака, като са посочени специфичните особености на патологията в гръдна и поясна област, както и различните лечебни подходи и индикациите за приложението им. Изведени са и показанията за оперативно лечение, както и различните класификационни схеми, които се опитват да обвържат степента на разпространението на тумора, функционалния и неврологичния статус на пациента с очакваното подобрение на качеството му на живот.

Особено важна част на монографията е тази, третираща  тайминга и хирургичната стратегия при задната декомпресивна и стабилизираща хирургия. Освен прегледа на литературата е представен и собствения опит на автора от лечението на 205 торакални и лумбални фрактури, 87 остеопоротични фрактури, 112 (11 първични и 101 метастатични) случая на гръбначни и гръбначно-мозъчни тумори и метастази в торако-лумбалния сегмент, 11 случая със спондилодисцит и 70 случая с лумбална дегенеративна стеноза, при които освен декомпресивните процедури е извършена задна спинална инструментация и фузия. Изложени са индикациите и противопоказанията за оперативно лечение, оптималните срокове за извършването му, предимствата и недостатъците на оперативните достъпи и различните видове системи за задна  инструментация.

Според авторът, съвременната задната декомпресивна и стабилизираща спинална хирургия при пациенти със спинални заболявания позволява изпълнението на основните цели, които са поставени пред лечението: максимална декомпресия на невралните структури и създаване на условия за възстановяване на неврологичните функции, корекция на сегментния колапс и спиналната  деформация, превенция на спиналната нестабилност и болката, ранно раздвижване и възстановяване на гръбначната подвижност.


Съдържание

-- Въведение
-- Актуалност и значимост на проблема
-- Исторически поглед върху развитието на спиналната хирургия
-- Анатомо-физиологични аспекти на торакалния и лумбалния отдел на гръбначния стълб
-- Образни техники и технологии при изобразяването и диагностиката на спиналните заболявания и травми
-- Спинална нестабилност на торакалния и лумбалния отдел. Анатомично, биомеханично и клинично значение
-- Класификационен проблем при тораколумбалните фрактури
-- Класификационни и клинични аспекти на спиналната нестабилност
-- Спинална нестабилност при заболявания на гръбначния стълб
-- Хирургични достъпи и техники при лечението на спиналните заболявания и травми в торакалния и лумбалния отдел
-- Биомеханични аспекти на задната спинална инструментация и фузия
-- Тайминг и хирургична стратегия при задната декомпресивна и стабилизираща хирургия
-- Периоперативни усложнения при задната торакална и лумбална декомпресивна и стабилизираща хирургия
-- Заключение
-- Библиография



Други книги от Хирургия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация