КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

НЕГАТИВНОТО НАЛЯГАНЕ В ХИРУРТИЧНАТА ПРАКТИКА - индикации и техники

НЕГАТИВНОТО НАЛЯГАНЕ В ХИРУРТИЧНАТА ПРАКТИКА - индикации и техники

 
АвторВенцислав Мутафчийски, Владимир Василев, Георги Попиванов, Кириен Кьосев
Каталожен №1130
ISBN978-619-7196-55-9
КатегорияХирургия
Година2019
Размер17 х 25 см.
КорицаТвърда
Страници420
НаличностВ наличност
Цена
60,00 лв.

Описание

 

Приложението на негативното налягане за лечение на рани датира от десетилетия с първоначално с вакуумните дренажи и постепенно еволюирайки до съвременните комерсиални или импровизирани системи. Въпреки натрупания опит и научна литература по въпроса, на практика все още има редица неизяснени проблеми, на фона на липса на категорични, базирани на доказателствата данни.

Критичният анализ на литературата намира погрешни изводи базирани на неподходящи показатели за оценка в 41% от проучванията, а само 24% от проучванията демонстрират по-добра ефективност на негативното налягане. Ето защо, адекватното и безпристрастно изследване на ефективността от негативното налягане с цел определяне на по-строги показания и алгоритми е задължително и на практика е причина за създаването на настоящия труд.

Трудът е създаден от мултидисциплинарен екип на базата на уникален собствен опит. Ценно негово предимство е систематичния подход, който последователно проследява историческото развитие на различните техники и детайлно представя в девет глави съвременна концепция и механизъм на действие, различните техники с негативно налягане, както и особеностите при различните показания - във военната и травма хирургия, при отворен корем, хирургични усложнения, септичната и пластичната хирургия.

Важни от практическа гледна точка са разгледаните за първи път в българската научна литература приложения на негативното налягане при хирургични усложнения - инфекция на хирургичната рана, хирургия на горен и долен гастроинтестинален тракт, ентероатмосферни фистули и перипротезна инфекция в ортопедичната хирургия, при некротизиращите мекотъканни инфекции, комплексните перинеални рани.

Системният анализ на индикациите и ефективността във военната и травма хирургията, както и обобщеният собствен опит превръщат монографията и в ценно помагало за подготовка на военни хирурзи. Друг принос е практическата насоченост с представяне на всеки етап от приложението на негативното налягане при различните показания, което позволява правилното и ефективно използване на техниките от всеки хирург. За подпомагане на този процес ехниките с негативно налягане са онагледени с 290 фигури.

Всички тези приноси превръщат настоящата монография във фундаментален труд върху негативното налягане, който се публикува за първи път в страната и е подходящ за студенти и специализанти и хирурзи от всички хирургични специалности.


Съдържание
  1. Въведение и кратки исторически данни
  2. Негативно налягане – съвременна концепция и механизъм на действие
  3. Първични ефекти
  4. Вторични ефекти
  5. Кое е оптималното налягане
  6. Показания и противопоказания
  7. Техники с негативно налягане
  8. Техники само с негативно налягане
  9. Vacuum pack
  10. Комерсиални техники
  11.   Vacuum-Assisted Closure
  12.   инстилационна терапия
  13.   профилактика на инфекциите на хирургичната рана
  14. Негативно налягане във военната и травма хирургия
  15. Негативно налягане при отворен корем
  16. Негативно налягане при хирургични усложнения
  17. Инфекция на хирургичната рана
  18. Хирургия на горен гастроинтестинален тракт
  19. Колоректална хирургия
  20. Ентероатмосферни фистули
  21. Перипротезна инфекция в ортопедичната хирургия
  22. Негативно налягане в септичната хирургия
  23. Некротизиращи мекотъканни инфекции
  24. Комплексни перинеални рани
  25. Пиларни кисти
  26. Перианални фистули при болест на Крон
  27. Негативно налягане в пластичната хирургия
  28.   Лечение на трудно зарастващи рани
  29.   венозни язви
  30.   диабетно стъпало
  31.   декубитуси
  • усложнения, съпътстващи лечението на трудно зарастващи рани
  • Изгаряния
  • Профилактична употреба за повишаване успеваемостта на графта при трансплантация на кожа
  • Обобщение

     IX. Заключение и бъдещи насоки



Други книги от Хирургия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация