КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

МОЗЪКЪТ И ВЪТРЕШНИЯТ СВЯТ - Въведение в невронауката на субективното преживяване.

МОЗЪКЪТ И ВЪТРЕШНИЯТ СВЯТ - Въведение в невронауката на субективното преживяване.

 
АвторМарк Солмс, Оливър Търнбул
ИздателствоСТЕНО
Каталожен №2291
ISBN9786192412821
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници284
НаличностВ наличност
Цена
28,00 лв.

Описание

"Вътрешният свят на ума (да бъдеш ум и да живееш живот) в миналото беше традиционно запазена територия на психоанализата и свързаните с нея дисциплини и поради това беше поставен в периферията на естествените науки.

Тази ситуация възникна до голяма степен поради факта, че невроучените не смятаха субективните психични състояния (като съзнание, емоции, сънища) за подходящи теми за сериозни мозъчни изследвания. През последните години обаче - след края на бихевиоризма, напредъка на функционалната мозъчно-изобразяваща технология и появата на молекулярната невробиология - тези теми внезапно излязоха от сянката и заеха централно място в много водещи невронаучни лаборатории по света. Не е изненадващо, че това доведе до експлозия от нови прозрения за природни закони, които управляват вътрешния ни живот.

Настоящата книга повежда неспециализирания читател на обиколка из тези вълнуващи нови открития, като по пътя посочва как старите психодинамични концепции се превръщат в нова научна рамка за разбиране на субективното преживяване в здраве и болест."
Из книгата

"Книгата на Марк Солмс и Оливър Търнбул Мозъкът и вътрешният свят по увлекателен и разбираем начин въвежда читателя в теорията на невропсихоанализата. Невропсихоанализата разкрива невробиологичните основи на поведението и опита и свързва мозъчната дейност с психоаналитичния модел на съзнанието.

В книгата се срещат двама титани - З. Фройд и А. Лурия, което дава възможност да се очертае картината на това, как мозъкът създава индивидуалния опит, а опитът позволява да се изследва мозъкът. Книгата дава много отговори и поставя още повече въпроси. Екипът, работил по българският превод на книгата, предоставя на българския читател едно интересно и нужно четиво, подходящо както за специалисти, така и за по-широката публика."
Проф. Ваня Матанова, д.пс.н.

"Книгата на Солмс и Търнбул Мозъкът и вътрешният свят разглежда връзката между материалния венец на творението и невеществения психичен живот, който той създава. Подходът към този философски и частнонаучен проблем обединява два пътя на научно търсене - от неврофизиологията към преживяванията и от субективния опит към биологичния корелат.

Подобна интегративност изисква прекрачване на граници между различни дисциплини и парадигми и визия отвъд гледната точка на обективния наблюдаващ. Ясно, прегледно и задълбочено се представят отделни психични функции и тяхната организация. С

ъвременни данни от невроизобразителни и молекулярни изследвания и евристично картиране на субективни феномени и психоаналитични топоси и механизми. Книгата е подходяща за студенти по медицина и психология, както и за всички, изкушени от невронауките и тайнствата на ума."
Проф. д-р Георги Ончев, д.м.н.

"Невропсихоанализата е не просто съществената мечта на Зигмунд Фройд, а и обещаваща интердисциплинарна област, съчетаваща развитието на невронауките и психоанализата. Книгата Мозъкът и вътрешният свят е най-доброто въведение, писано досега, подходящо както за специалисти, така и за широката публика.

Авторите Марк Солмс и Оливър Търнбул са световно признати учени, университетски преподаватели и водещи експерти в това поле. Редакторите д-р Мартин Колев и Антония Борисова-Радославова са работили с внимание към детайла и имат огромен принос към представянето на невропсихоанализата по четивен и разбираем за българите начин."
Д-р Светлозар Василев, д.м., обучаващ психоаналитик


Съдържание

Предговор от Оливър Сакс
Предговор от авторите
Въведение в основните понятия
Ум и мозък - каква е връзката между тях?
Съзнание и несъзнаваното
Емоция и мотивация
Памет и несъзнавана фантазия
Сънища и халюцинации
Генетично и средово влияние върху психичното развитие
Думи и неща: лявото и дясното мозъчно полукълбо
Азът и невробиологията на лечението чрез говорене
Бъдещето и невропсихоанализата



Други книги от Психология , психотерапия, психоанализа

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация