КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Значение на ДЕТСКАТА ЛИНГВИСТИКА

Значение на ДЕТСКАТА ЛИНГВИСТИКА

 
АвторСъставител: Юлияна Стоянова, Юлия Йорданова-Панчева
Каталожен №2255
ISBN978-954-07-5737-7
Година2023
Размер15 х 24 см.
КорицаТвърда
Страници392
НаличностВ наличност
Цена
32,00 лв.

Описание

Проф. д-р Иван Георгов (1862–1936), един от създателите на Софийския университет, е между най-видните български учени хуманитаристи. Почти половин век той оглавява Катедрата по история на философията, но освен философ Георгов е и педагог, психолог, филолог и общественик.

Приносите му в областта на историята на философията и етиката са относително познати на българската научна общност, докато ценните му проучвания, свързани с общата и детската лингвистика, са далеч по-малко популярни. Сборникът представя на съвременния читател три студии на проф. д-р Иван Георгов („Значение на детската лингвистика“, 1913, „Първите начала на езиковия израз за самосъзнанието у децата“, 1905, и „Принос към граматичния развой на детския говор“, 1906), включващи изследвания върху овладяването на българския език в ранното детство и тяхното значение за общото езикознание.

Оригиналните текстове са актуализирани, за да бъдат по-достъпни от гледна точка на съвременното състояние на съответните научни области, както и за да отговарят на днешните представи за оформяне на научни публикации. Направените промени обаче запазват стила на автора, отразяващ духа на времето.

С публикуването на сборника „Значение на детската лингвистика. Трудове на проф. д-р Иван Георгов по психолингвистика на развитието“ наследството на българския учен в тази значима област на неговите научни дирения получава шанс да обогати съвременните дебати върху езиковата онтогенеза.

Това подчертава и въвеждащата в книгата студия с автор Юлияна Стоянова, описваща и дискутираща приносите на Георгов. Сборникът е предназначен за изследователи, специалисти, студенти и докторанти от хуманитарните специалности – лингвистика, педагогика, психология, философия, но може да бъде от интерес за всички, които имат отношение към въпросите на овладяването на езика и връзката му с възникването на езиците.


Съдържание
  • Предговор (Юлияна Стоянова)
  • Иван Георгов – пионер на психолингвистиката на развитието в България (Юлияна Стоянова)
  • ЛЕГЕНДА НА СИМВОЛИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ ИВАН ГЕОРГОВ
  • ЗНАЧЕНИЕ НА ДЕТСКАТА ЛИНГВИСТИКА
  • ПЪРВИТЕ НАЧАЛА НА ЕЗИКОВИЯ ИЗРАЗ ЗА САМОСЪЗНАНИЕТО У ДЕЦАТА
  • ПРИНОС КЪМ ГРАМАТИЧНИЯ РАЗВОЙ НА ДЕТСКИЯ ГОВОР


Други книги от Педагогика

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация