КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

КАК СЕ РАЖДАТ ЕМОЦИИТЕ. Тайният живот на мозъка - Когато изпитваме тревога, гняв, щастие, изненада - какво всъщност се случва в нас?

КАК СЕ РАЖДАТ ЕМОЦИИТЕ. Тайният живот на мозъка - Когато изпитваме тревога, гняв, щастие, изненада - какво всъщност се случва в нас?

 
АвторЛиза Фелдман Барет
ИздателствоИзток-Запад
Каталожен №2152
ISBN9786190111979
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници400
НаличностВ наличност
Цена
36,00 лв.

Описание

Много учени вярват, че емоциите възникват в конкретна мозъчна зона, провокирани от света около нас. Вълнението, че виждаме стар приятел, страхът, че ще изгубим любим човек - всяко от тези преживявания сякаш се ражда автоматично и без контрол от наша страна, изписвайки се по лицата ни, отразявайки се на поведението ни и увличайки ни напълно. Така разбираме емоциите още от Платон. Но ако това виждане е погрешно?

В новаторското изследване Как се раждат емоциите психологът и невроучен Лиза Фелдман Барет се позовава на най-новите научни свидетелства, за да покаже, че обичайните ни представи за емоциите са радикално, дори опасно остарели и ние вече плащаме цената.

Емоциите не са универсално програмирани в тялото и мозъка, а са психични преживявания, които всеки от нас конструира въз основа на нашата уникална лична история, физиология и среда.

Човешките същества не зависят от милостта на тайнствени мозъчни вериги, скрити дълбоко в най-примитивните части на високоразвития ни мозък: ние сме архитекти на собствения си опит - твърди Барет, доказвайки, че играем много по-централна роля в емоционалния си живот, отколкото се смяташе досега. Нейната теория може да революционизира не само психологията, но и здравеопазването, правната система и дори самите ни представи за човешкото съзнание.

"Как се раждат емоциите. Тайният живот на мозъка постига онова, което всички велики книги могат: мислех си, че разбирам от тази тема, но тя просто преобърна всичко."
Малкълм Гладуел, автор на Повратната точка


Съдържание

Идея на две хиляди години
В търсене на отпечатъците на емоциите
Емоциите са конструирани
Митът за универсалните емоции
Произход на чувствата
Понятия, цели, думи
Как мозъкът произвежда емоции
Емоциите като социална реалност
Нов възглед за човешката природа
Овладяване на емоциите
Емоции и заболявания
Емоции и право
Гневно ли е ръмжащото куче?
От мозъка до съзнанието: новият хоризонт
Благодарности
Приложения

  • Основни факти за мозъка
  • Допълнение към 2. глава
  • Допълнение към 3. глава
  • Научни свидетелства за понятийната каскада

Библиография
Бележки
Фигури



Други книги от Популярна психология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация