КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Паяжината на психическия тормоз - Хората, които превръщат живота ни в ад.

Паяжината на психическия тормоз - Хората, които превръщат живота ни в ад.

 
АвторБоряна Григорова
ИздателствоЕкрие
Каталожен №1183
ISBN9786197507386
Година2021
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници222
НаличностНяма наличност
Цена
0,01 лв.

Описание

"Дано тази книга ви бъде полезна и ви даде отговори и обяснения на въпроси, които си задавате или които дори още не сте си задали, но зреят у вас. Бих била щастлива, ако тя успее да помогне дори само на един човек.

Темата за нарцистичните личностни разстройства и по-конкретно за патологичния нарцисизъм е назряла в съвремието ни. Дали защото развитите ни общества създават повече индивиди с такива разстройства, или защото в тях, след като имаме някаква значително по-стабилна материална основа, можем да започнем да се грижим по-внимателно за психиката си, нямам отговор.

Важно е да отбележа, че патологичният нарцисизъм се среща в равни пропорции при двата пола. Нямат значение също и социалният произход, материалното положение или интелектуалните способности. Той съществува във всички слоеве на населението, това е психическо отклонение, което може да се оприличи на шизофрения, но сякаш живяна извън себе си. Тоест раздвояването на личността не е интегрирано у нея, а се случва навън, като втората личност, "лошата" половина, на която се отмъщава, е жертвата.

Наблегнала съм в голяма степен на интимната връзка с патологичен нарцисист, но механизмите са същите при професионалната или при връзката родител - дете. Защо избрах точно тази връзка? Може би защото при връзката родител - дете няма особен избор. А между другите две, интимната и професионалната, поне според мен по-страшната е интимната. Добрата ми новина е, че дори в нея имаме избор да не я живеем и свобода да я прекъснем и да се възстановим след това.

Когато връзката е родител - дете, познаването на механизмите е важно, но избор в действителност няма, защото детето е напълно зависимо на съвсем базово ниво от родителя, за да оцелее. Освен това в нея тези механизми остават скрити за външния свят. Детето няма как да излезе само от тази връзка. Но ако вие се разпознаете като дете, живяло в такъв тип токсична връзка с един от родителите си (изключително рядко могат да бъдат и двамата), това четиво е и за вас. Надявам се да ви помогне да тръгнете по пътя на разбирането, откъдето и на изцелението на неизбежните травми, които са ви били нанесени в детството и които са причина за различни проблеми, отклонения, неудовлетворения в живота ви на пораснал човек.

Иска ми се тази книга да послужи като липсващата трета, външна страна, която е била елиминирана в токсичната връзка, с което е била отстранена и последната възможност за осъзнаване и отхвърляне на недопустимото.

Частта "Лабиринтът на освобождаването", която следва, е една от възможните илюстрации на пътя на осъзнаване и излизане от интимна връзка с патологичен нарцисист. Струва ми се важно да се видят, до степен почти да се преживеят отвътре съмненията, колебанията, несигурността, редуването на осъзнаване-неосъзнаване и въобще цялата комплексност и тежест на разкъсването на една такава връзка.

Всяка прилика, която бихте намерили със съществуващи лица, е плод на вашата фантазия. Героите, имената, географските обозначения, както и случките и ситуациите, са авторова измислица.


Съдържание

Предговор
Паяжината на психическия тормоз: хората, които превръщат живота ни в ад
Патологичният нарцисизъм
Как се оказваме прихванати във връзката
Същност на връзката
Наблюдавайте се
Генезис на непрестанното чувство за вина
Отровното привличане между нарцисиста и емпатичния човек
Изборът на жертва
Монолозите на патологичния нарцисист
Патологичният нарцисист и емпатията
Нарцисистът решава да се оттегли
Гневът и агресивността
Излизане, изцеление и изграждане отново
Пътят на изцелението
Когнитивен дисонанс и отказ от реалността
В заключение
Лабиринтът на освобождаването
28 години по-късно
Какво се случва с децата



Други книги от Популярна психология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация