КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Ендотелна дисфункция и коронарна болест

Ендотелна дисфункция и коронарна болест

 
АвторПетър Николов
ИздателствоLaxBook
Каталожен №916
ISBN9786191891351
КатегорияКардиология
Година2019
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници236
НаличностВ наличност
Цена
19,20 лв.

Описание

Съдовият ендотел се разглежда, като ендокринен, паракринен и автокринен орган, свързан с поддържане на съдовата хомеостаза. Общоприето е схващането, че началото на атеросклеротичния процес започва с дисфункция на ендотела.

Ендотелът контролира балансираното освобождаване на различни вазоконстриктивни или вазодилатационни субстанции, регулира системите за коагулация и фибринолиза, както и отделя различни про- или противовъзпалителни медиатори, пролиферативни и антипролиферативни фактори. Пълното разбиране за ендотелна дисфункция включва генерализиран дефект на всички хомеостазни механизми свързани с функциите на ендотела.

Играейки важна роля за атеросклерозата, ендотелната дисфуннкция има отношение и към различните съдови локализации - коронарна, периферна, мозъчна.
Обект на монографичния труд е разкриването на сложните взаимодействия на ендотелната дисфункция и коронарната болест на сърцето. Имайки предвид, че исхемичната болест на сърцето има различни форми, то ендотелната дисфункция се преплита по различен начин с тях.

Монографията отделя голяма част за функциите на нормалния ендотел. От там се формулира сложното понятие и проявите на ендотелната дисфункция.
Специална част се отделя на начините за изследване на ендотелната дисфункция.

Сама по себе си тя може да засяга както големите артерии, така и микроциркулацията. Изследванията на ендотелната дисфункция на големите артерии имат предимството да установяват функционални и структурни промени в тях. Промените в микроциркулацията трудно се визуализират и предимно се определят техните функционални отклонения.

В клиничен аспект е от особена важност ла се на какво се дължи определи исхемията - големи епикардни съдове или микроциркулация. Опростено е да се отъждествява исхемията с коронарната стеноза или спазъм. В част от случаите промените в микроциркулацията могат да бъ¬дат водещи - микроваскуларна ангина, Такоцубо кардиомиопатия, “X” синдром, необстуктивни коронарни инциденти.

Често срещано и сложно е взаимодействието между макро и микро-васкуларната коронарна ендотелна дисфункция. Това взаимодействие е почти задължително при острите коронарни синдроми, процесите на дестабилизация и оклузия на коронарния съд, както и при последващата реканализация и инвазивни процедури.

Ендотелната дисфункция е не само начало на атеросклеротичния процес, но и съпътстващо явление в следващите етапи на атеросклерозата и настъпващите и усложнения. Тя има отношение в целия процес на сърдечно-съдовия континиум: от началното съдово увреждане, през оформянето на атеросклеротичната плака, настъпващите усложнения до терминалния стадий. В монографичния труд има стремеж да се определи нейното значение за разнообразните клинични прояви и усложнения на коронарната болест.

Специално внимание се отделя на възможността за повлияване на ендотелната дисфункция. Подробно се разглеждат немедикаментозните и медикаментозни средства за нейното повлияване.

Имайки предвид значението на ендотелната дисфункция за съдовото стареене и глобалното здраве се формулират факторите, които я предизвикват. Грижата за нормалното функциониране на ендотела минава през предотвратяване на рисковите фактори, здравословния начин на живот (диета, физическа активност), медикаментозната терапия. 


Други книги от Кардиология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация