КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Атлас болести на лигавицата на устата

Атлас болести на лигавицата на устата

 
АвторНикола Златков, Румяна Янкова
ИздателствоРайков
Каталожен №472_2246NBBRAY03
ISBN978-954-9666-59-5
Година2012
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници150
НаличностНяма наличност
Цена
35,00 лв.

Описание

Заболяванията на лигавицата на устата се предизвикват от голям брой етиологични фактори – екзогенни (травми, химически въздействия, локални инфекции и др.) и ендогенни (различни вътрешни и системни заболявания, общи инфекции и др.). Това обяснява и големият брой нозологични единици и разнообразието на клиничната картина.

Много често измененията по лигавицата на устата са и първите прояви на много дерматологични и общи заболявания, което е от голямо значение за ранната диагноза и своевременната терапия.

От друга страна, лигавицата на устата реагира на различните външни и вътрешни етиологични причини, в сравнение с кожата, с по-малък брой обривни елементи, които освен това, в много случаи се изявяват по-дискретно и протичат по-атипично. Тези особености често затрудняват практикуващия специалист по дентална медицина, а още повече лекарите от други специалности.

За да подпомогнем диагностичният процес на специалистите по дентална медицина, дерматолозите и другите специалисти, и особено на студентите по дентална медицина и медицина, ние съставихме настоящия атлас, третиращ заболяванията на лигавицата на устата.

От практически съображения и за по-лесна и бърза справка, възприемаме органната локализация на патологичните процеси, която разделихме на: заболявания на периоралната област, на устните, езика, венците, небцето и лигавицата на бузите.

Болестите бяха групирани на инфекциозни и неинфекциозни, като последните бха разделени на четири подгрупи: генетични и вродени състояния (аномалии), заболявания специфични (самостоятелни) за дадения орган, заболявания при кожни и общи (системни) заболявания, и туморни образувания. При всеки основен раздел включихме сравнително изчерпателен текст относно етиологията, патогенезата, кличината картина и съвременната терапия на най-често сращаните заболявания на лигавицата на устата.

За по-голяма изчерпателност и за да подобрим качеството на илюстрования материал прибавихме и подходящи фигури


Други книги от Пародонтология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация