КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

ХРАНА ЗА МОЗЪКА - Ръководство за оптимизиране на душевното здраве чрез храната

ХРАНА ЗА МОЗЪКА - Ръководство за оптимизиране на душевното здраве чрез храната

 
АвторУма Найду
ИздателствоКибеа
Каталожен №2422
ISBN9789544749842
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници400
НаличностВ наличност
Цена
26,00 лв.

Описание

40 вкусни, полезни за мозъка рецепти.

Специалист в три области - психиатрия, шеф готвач и нутрициолог, д-р Ума Найду обяснява ясно кои храни допринасят за психичното здраве и показва как разумният им прием помага за лечение и предотвратяване на широк спектър от психологични и когнитивни проблеми.

Когато става дума за диета, повечето хора си представят, че целта е отслабване, фитнес, здравето на сърцето и дълголетие. Но това, което ядем, не засяга само тялото, а най-вече върховния му главнокомандващ - мозъка. Най-новите изследвания показват, че храната има важно значение за превенция и лечение на редица психични заболявания: СДХВ, депресия, тревожност, нарушения на съня, ОКР, деменция и др.

Убедителните научни факти, практическите съвети за храненето и 40-те вкусни и полезни за мозъка рецепти превръщат книгата Храна за мозъка в незаменимо ръководство за оптимизиране на душевното здраве чрез храната.

Книгата е своеобразен наръчник. Историите на пациенти, подобрили качеството на живота си с предложения модел на хранене, звучат ободряващо. Другият плюс е, че винаги можете да направите бърза справка за препоръчителните и нежеланите храни при различни здравни проблеми.

Конкретните съвети за начина на хранене и вкусните рецепти, специално пригодени за различните заболявания и лесно приложими в ежедневието, помагат за възстановяване на психичното равновесие. Не по-маловажна е радостта, която доставят на сетивата. Знаете ли например, че боровинките помагат за справяне с последиците от душевна травма? Че саламът може да причини депресия... или че високите дози витамин D лекуват тревожни разстройства?

Д-р Ума Найду е сертифициран психиатър (Медицинско училище на Харвард), професионален шеф готвач (Кеймбриджко училище за кулинарни изкуства) и нутрициолог (Университет Корнел). Понастоящем е завеждащ Отделението по хранителна психиатрия в Масачузетската обща болница (MGH), където консултира пациенти по въпросите на хранителните интервенции. Преподава хранителна психиатрия в Академията към същата болница и готварство в Кеймбриджкото училище за кулинарни изкуства. Има частна практика в Нютън, Масачузетс.


Съдържание

Въведение
Романсът между червата и мозъка
Депресия: пробиотици, омега-3 и средиземноморската кухня
Тревожни разстройства: ферментирали храни, диетични фибри и митът за триптофана
Посттравматично стресово разстройство (ПТСР): глутамати, сини боровинки и старите приятели бактериите
Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ): глутен, казеин и полифеноли
Деменция и мозъчна мъгла: микрозеленчуци, розмарин и диетата Майнд
Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР): ацетил-цистеин (NAC), глицин и клопките на орторексия невроза
Безсъния и умора: капсаицин, лайка и противовъзпалителна диета
Биполярно разстройство и шизофрения: L-теанин, здравословни мазнини и кетогенната диета
Загуба на либидо - окситоцин, сминдух и други афродизиаци
Готвене и хранене на мозъка
Рецепти
Благодарности
Бележки



Други книги от Здравословно отслабване

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация