КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

ПЕСЕНТА НА КЛЕТКАТА - Изследване на медицината и новия човек

ПЕСЕНТА НА КЛЕТКАТА - Изследване на медицината и новия човек

 
АвторСидхарт Мукхърджи
ИздателствоИзток-Запад
Каталожен №2323
ISBN9786190113423
Година2023
Размер16 х 24 см.
КорицаТвърда
Страници448
НаличностВ наличност
Цена
41,00 лв.

Описание

Сидхарт Мукхърджи, носител на наградата Пулицър и автор на бестселърите Императорът на всички болести и Генът, отново ни е приготвил невероятно енциклопедично изследване, в което безупречните научни похвати се превръщат в прекрасна проза.

Началото на историята е още в края на XVII век, когато изявеният английски енциклопедист Робърт Хук и ексцентричният холандски търговец Антони ван Льовенхук започват да наблюдават света през своите саморъчно създадени микроскопи.

Революционното им откритие променя биологията и медицината завинаги. Те установяват, че комплексните живи организми са съставени от миниатюрни самостоятелни и саморегулиращи се единици. Нашите органи, физиологията ни - сърцето, кръвта и мозъкът - са изградени от компоненти, които Хук назовава клетки.

Откриването на клетките и преосмислянето на човешкото тяло като клетъчна екосистема възвестяват раждането на нов вид медицина, основана на терапевтичните манипулации, насочени към клетките.

Счупена бедрена кост, сърдечен арест, болест на Алцхаймер, СПИН, пневмония, рак на белия дроб, бъбречна недостатъчност, артрит, ковид - всичко това може да бъде преосмислено като следствие от абнормална клетъчна функция и съответно да се превърне в прицел на различни клетъчни терапии.

Песента на клетката отразява опита на Мукхърджи като изследовател, лекар и ненаситен читател. Тя ни превежда през еволюцията на човешките знания: от установения през XVII век факт, че хората са изградени от клетки, до най-модерните технологии за манипулиране и използване на клетки за терапевтични цели. Книгата е колкото панорамна, толкова и интимна - шедьовър, който ни показва какво означава да бъдеш човек.


Съдържание

Прелюдия. Елементарните частици на организмите
Увод. Винаги ще се връщаме към клетката
Откритие

Първичната клетка. Невидим свят
Видимата клетка. Измислени истории за миниатюрни животни
Универсалната клетка. Най-малката частица на този миниатюрен свят
Патогенната клетка. Микроби, инфекции и антибиотичната революция
Едното и многото

  • Организираната клетка. Вътрешната анатомия на клетката
  • Делящата се клетка. Клетъчната репродукция и раждането на ИВФ
  • Подправената клетка. Лулу, Нана и злоупотребите с доверието
  • Развиващата се клетка. Клетката се превръща в организъм

Кръв

  • Неуморната клетка. Кръвният цикъл
  • Лечебната клетка. Тромбоцити, съсиреци и новата епидемия
  • Клетката пазител. Неутрофилите и тяхната битка срещу патогените
  • Защитаващата клетка. Когато едно тяло се натъкне на друго
  • Разграничаващата клетка. Неуловимият интелект на Т-клетката
  • Толерантната клетка. Личността, horror autotoxicus и имунотерапия

Знание

  • Пандемията

Органи

  • Клетката гражданин. Предимствата на принадлежността
  • Съзерцаващата клетка. Вездесъщият неврон
  • Оркестриращата клетка. Хомеостаза, устойчивост и баланс

Прераждане

  • Обновяващата се клетка. Стволовите клетки и раждането на трансплантацията
  • Поправящата клетка. Нараняване, разпад и постоянство
  • Себичната клетка. Екологичното уравнение и ракът
  • Песните на клетката

Послеслов. По-добри мои версии
Благодарности
Библиография
Бележки
Показалец
За автора


Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация