КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Главоболие

Главоболие

 
Автор Иван Миланов
Каталожен №219
КатегорияНеврология
Година2011
КорицаТвърда
Страници340
НаличностНяма наличност
Цена
0,01 лв.

Описание

Главоболието през последните години фокусира към себе си интереса на много различни специалисти като невролози, психиатри, физиотерапевти и общопракти-куващи лекари.

Това се дължи на напредъка в разкриването на неговите патофизиологични механизми и на нарастващите възможности за ефективно терапевтично въздействие. Главоболието се превърна в основен раздел на неврологичната тео­рия и практика.

Години наред пациентите с главоболие се самолекуваха, защото съвременната медицина не беше в състояние да им предложи добра диагностика и лечение. Преломен момент в диагностиката на главоболието стана създаването на оперативните критерии на Международната асоциация по главоболие (1п1егпа1юпа1 НеайасНе Зоаегу), които бяха приети в цял свят.

Те създадоха унифицирани кли­нични критерии за поставяне на диагнозата, тъй като до този момент не съществу­ват лабораторни диагностични методи за тази цел. Това даде възможност за ранна диагностика и провеждане на ефективно лечение. Второто голямо постижение, което подобри лечението, беше създаването на теорията за ноцицептивната и нев-ропатната болка и причисляването на хроничните първични главоболия към нев-ропатната болка.

Това даде възможност за ефективно профилактично лечение на първичните главоболия чрез медикаменти, въздействащи върху механизмите на сензитизация, свързани с невропатната болка. Не на последно място е приносът в създаването на медикаменти от групата на триптаните, които повлияват ефективно пристъпите от мигрена и кластърно главоболие.

Това обнадежди пациентите, че лечение за тяхната болка вече има и трябва да търсят помощта на специалиста невролог. Не е тайна, че повечето пациенти се самолекуваха с аналгетици, препо­ръчани от близки, познати и съседи, което водеше до усложнение на главоболието.

Надявам се, че настоящата монография ще бъде полезна за невролозите и общопрактикуващите лекари, които желаят да лекуват по-добре своите пациенти и да подобрят тяхното качество на живот.


Други книги от Неврология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация