КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Книжовно-просветна дейност на Рилския манастир (От Х век до Освобождението)

Книжовно-просветна дейност на Рилския манастир (От Х век до Освобождението)

 
АвторМилка Терзийска
Каталожен №2138
ISBN978-954-07-2885-8
Година2009
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници216
НаличностВ наличност
Цена
15,00 лв.

Описание

В книгата се проследява непрекъснатостта и приемствеността в книжовно-просветната дейност на Рилския манастир от неговото основаване през X в. до Освобождението (1878 г.), изясняват се нейните педагогически измерения и се откроява значението й за развитието на образованието и педагогическата мисъл в България в продължение на изследвания период.

В първа глава са разгледани всички предпоставки, които осигуряват водещото място на Рилския манастир в книжовно-просветния живот в българските земи през Средновековието и Възраждането. Във втора глава е представена книжовно-просветната дейност на манастира от основаването му през X в. до началото на Българското възраждане.

Акцентът тук се поставя върху просветната школа на св. Иван Рилски и изследването на книжовната продукция и педагогическите идеи на видните книжовници Владислав Граматик, Мардарий Рилски и др.

В трета глава се изследва главно просветната дейност на Рилския манастир - педагогическите идеи на рилските книжовници, състоянието и развитието на манастирското училище, ръководено през 40-те години на XIX в. от Неофит Рилски, учителската дейност на рилските духовници-таксидиоти.

Трудът съдържа библиография, пълен списък на рилските метоси и таксидиоти през ХVIII-XIX в., списък на съкращенията и речник на специфичните термини.

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация