КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Изневяра

Изневяра

 
АвторДеян Трайкоски
ИздателствоПарадокс
Каталожен №2095
ISBN9789545533396
Година2023
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници176
НаличностВ наличност
Цена
15,00 лв.

Описание

Какво ако Ромео и Жулиета се бяха родили на Балканите? Или пък Слънцето и Луната? Най-общо казано, любовта им би представлявала прозаична метафизика. Прегорял комат хляб със свинска мас, поръсен със самодивски прашец.

Ситуиран в Македония през второто десетилетие на XX век, романът Изневяра се опира на мита и историята, на приказното и фактологическата реалност, за да представи един (не)обичаен разказ за двама влюбени, родени под нещастлива звезда. Соне (Слънце) заминава на гурбет в Америка, за да се замогне и да получи ръката на любимата си Мена (Месечина). Очаквано, сблъсъкът на героя с другостта на Новия свят води до своеобразен разпад на личността му, до размиването на неговите идеали и до най-страшната от всички изневери - тази на себе си. Привидно щастливият край на историята е само наужким и оставя у читателя леко горчив привкус със съзнанието, че идеално чистата любов не съществува.

При все това Изневяра не е любовен роман, наситен с трагизъм. Не, той е многопластов и изключително човешки, а Деян Трайкоски разказва историята от множество гледни точки (пародираният всезнаещ разказвач е особено забавен), комбинира философски съждения със злободневини, умело сменя речеви характеристики и стилови отсенки и постига плътен разказ, носен от пълнокръвни герои.

Деян Трайкоски е роден през 1977 г. Завършва философия във Философския факултет в Скопие. Автор е на романите Истина. Любов. Рашомон (2012) и Изневяра (2014), както и на стихосбирката Филмови песни (2022). Управител и главен редактор на издателство Прозарт Медия, както и създател и директор на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan. Работил е като журналист, филмов критик, селекционер на кинофестивали, редактор, издател. Трайкоски е член на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕСИ, на Асоциацията на македонските писатели и на Македонския ПЕН център. Живее и работи в Скопие.

Романът Изневяра е удостоен с наградата Македонски литературен авангард и е преведен на редица езици, сред които английски, немски, арменски, арабски, сръбски и албански.


Други книги от Преводни съвременни романи

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация