КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Психология на майчинството В КОНТЕКСТА НА АКУШЕРСКИТЕ ГРИЖИ

Психология на майчинството В КОНТЕКСТА НА АКУШЕРСКИТЕ ГРИЖИ

 
АвторДиана Димитрова
ИздателствоСТЕНО
Каталожен №2040
ISBN9786192410278
Година2019
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници248
НаличностВ наличност
Цена
17,00 лв.

Описание

"Мотивът за написването на тази книга се корени в личното ми разбиране, че раждането на дете ни приближава най-осезаемо до Бога.

Създавайки свой генетичен наследник, по свой образ и подобие, преживявайки трансформациите на абсолютната, безвъзмездна и безусловна любов, майката и бащата са създателите, пазителите и менторите за своето дете. То идва на света с плач, обявявайки, че нищо вече няма да е същото.

"Новодошлият" променя завинаги живота на своите родители, на семейството, в което расте, на приятелите, които има, на хората, в които се влюбва. Всъщност... променя цялата Вселена. И ние носим отговорност за това. А тази книга е моят скромен принос, израз на личната ми отговорност към майките и техните новородени деца.

Отдавна е известно, че начинът, по който влизаме в този свят, играе ключова роля в начина, по който живеем в него. Затова в първа глава са разгледани различните лица на майчинството в опит да отговорим на въпросите: съществува ли универсален майчин инстинкт и как се променя концепцията за добрата майка през годините.

Съвременната наука надникна в утробата, постави под контрол раждаемостта, „приватизира“ раждането и го превърна в клинично медицинско събитие. Днес всяка четвърта жена у нас ражда детето си по начин, различен от нормалния, чрез Цезарово сечение. Но наясно ли сме с последиците? Част от отговорите са споделени в глава втора, заедно с идеята, че раждането е преобразяващо събитие с голям емоционален заряд и дългосрочни последици както за майката, така и за детето.

Представената теория на привързаността е разгледана в контекста на акушерските грижи, изхождайки от схващането, че първият час след раждането е времето, когато се поставят основите на една изначална, предопределяща живота ни любов.

Разширяването на знанията за емоционалните процеси, протичащи през най-ранните периоди на детското развитие, ще помогне на специалистите да променят към по-добро болничните практики. А на младите родители ще подскажат по-пряк път към ефективно родителство. Всъщност преходът към него никак не е лесен.

Факт е, че само 10% от двойките показват повишаване на удовлетвореността от връзката си след раждането. Това не е ли смущаващо? Нима раждането на дете не е най-щастливото събитие в живота ни?! На трудностите в усвояването на нови социални роли и пренастройване на семейните отношения е посветена четвърта глава.

Знанията за този преход (които някои учени наричат "криза") ще помогне на специалистите да оказват по-ефективна подкрепа на младите семейства, а родителите ще въоръжи с търпение и желание за самоусъвършенстване.

Изхождайки от личната си практика като консултант по семейно планиране, в последната глава съм споделила своите виждания за особеностите на консултирането в контекста на сексуалното и репродуктивно здраве.

Във време, когато хомосексуалното родителство е факт, съжителството в безбрачие е норма, а думата "джендър" все още не може да намери своето място в общественото пространство, вярвам, че това ще е от полза за всички, които се вълнуват от тази проблематика."
От автора

Доц. Диана Димитрова е родена във Варна през 1959 година. Има докторска степен по психология, магистърска степен по управление на здравните грижи, бакалавър е по социални дейности и има акушерска диплома от Медицински колеж - Варна. През 1999 година създава първото в страната "Училище за родители". Автор е на книгите "Акушерки на практика", "Немедикаментозни методи за обезболяване на раждането", "Пренатална и перинатална психология. Програми за родителска подготовка", както и на над 80 научни публикации. През 2009 година е включена в алманаха "Бележити български жени" за заслуги към здравето на бременните жени у нас и техните деца.

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация