КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

РАННО ЕЗИКОВО РАЗВИТИЕ: Граматика

РАННО ЕЗИКОВО РАЗВИТИЕ: Граматика

 
АвторЕлена Андонова
Каталожен №1691
ISBN9786192332051
Година2022
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници236
НаличностВ наличност
Цена
20,00 лв.

Описание

Какво представлява човешката езикова способност, какъв е нейният произход, как се развива тя в ранното детство? Как се поставя началото на усвояването на сложната система на граматиката на езика още през първите три години от живота и общуването ни?

В монографията тези изследователски въпроси са разгледани през данни за няколкостотин деца, усвояващи българския като роден език, събирани през последните десет години.

Представени са резултатите от анализи на траекторията на граматично развитие, индивидуалните различия, социо-демографските фактори, които оказват влияние върху речевото развитие в най-ранно детство.

Книгата представлява интерес за читателската аудитория, която следи литературата за ранното детско развитие, психолингвистиката и научните изследвания в областта на психологията у нас.

Елена Андонова е завършила Английска филология в Софийския университет и е защитила докторска дисертация в Университета в Кардиф, Уелс. От 1994 г. преподава в Нов български университет. Работила е също така в Германия и Великобритания.

Нейните научни изследвания са в областта на усвояването на роден език, обработката на реч от едноезични и двуезични, пространствения език и комуникация, връзката между езиковата и други познавателни способности.

Участвала е в различни международни изследователски проекти и е автор на десетки научни публикации. Член е на Управителния съвет на Световното дружество по когнитивна наука. Елена Андонова е директор на Изследователския център по когнитивна наука в НБУ.

Книгата е част от поредицата Ранно езиково развитие на Елена Андонова.


Съдържание

Увод
Теоретични подходи

Перспективата на нативистичния (биолингвистичен) подход
Алтернативната перспектива
За връзката между лексика и граматика в усвояването на езика
Заключение
Изследователска методология

MBCDI - Въпросници за езиково развитие на Макартър Бейтс
ВЕРБА (Въпросник за езиково развитие - българска адаптация)
Характеристики на извадката
План на анализите
Възрастови различия при усвояване на граматични форми

Усвояване на граматични форми
Възрастови различия при развитие на синтаксиса
Влияние на социо-демографски фактори
За неотделимостта на граматиката от лексиката

Лексика и граматика в българската извадка
Заключение
Благодарности
Използвана литература
Бланка за обща информация
ВЕРБА-2



Други книги от Логопедична литература

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация