КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Експериментална микрохирургия.Основни принципи и техники

Експериментална микрохирургия.Основни принципи и техники

 
АвторЙордан Йорданов
ИздателствоАрсо
Каталожен №1516
ISBN978-954-9301-96-0
КатегорияХирургия
Година2014
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници90
НаличностВ наличност
Цена
50,00 лв.

Описание

В България обучението по микрохирургия не е добре развито. Все още липсват установени програми за обучение, както и дидактически ръководства и учебници. Настоящата монография е крачка към запълване на тази празнина.

В първата глава е представена накратко историята на експерименталната и клиничната микрохирургия, като историческите факти могат да бъдат ценен източник за изследователи, студенти, преподаватели, медицински техници, докторанти и лекари. Обсъдени са също и съвременните аспекти на обучението и практическите тренировки по експериментална микрохирургия.

Втората глава е фокусирана върху инструментите, консумативите, ергономията и някои модели за „сухи тренировки“. Това дава полезни практически насоки преди започване на същинското микрохирургично обучение.

В трета глава е обяснена базовата микрохирургична техника за създаване на микроваскуларни анастомози. Анализирани са и често срещаните пропуски и грешки. Микрохирургичното възстановяване на периферни нерви е подробно изложено в отделен раздел. Тази глава съдържа не само описания на посочените техники, но включва и добре онагледени технически съвети.

Последната част на монографията засяга конкретни опитни модели на някои клинични проблеми, като реплантацията на крайници, за да подготви читателя за следващото стъпало в практическото обучение по експериментална микрохирургия.

Микрохирургичната техника касае много клинични дисциплини и тази монография е ценен основен източник за ортопеди и травматолози, лицево-челюстни и пластични хирурзи и всички с интерес към микрохирургията. 


Съдържание

ПРЕДГОВОР
ГЛАВА ПЪРВА:
ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА И КЛИНИЧНА МИКРОХИРУРГИЯ - ОБЩИ ДАННИ

Историческо развитие на експерименталната и клиничната микрохирургия
Първите стъпки в експерименталната микрохирургия
Утвърдени програми за практическо обучение по експериментална микрохирургия
ГЛАВА ВТОРА:
ВЪВЕДЕНИЕ В ПРАКТИКАТА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МИКРОХИРУРГИЯ

Пособия за оптично увеличение
Хирургичен инструментариум
Шевен материал
Други апарати, пособия и материали
Ергономия и експериментална микрохирургия
Предварителни тренировки- основни практически насоки
ГЛАВА ТРЕТА:
ПРАКТИКА ВЪРХУ ЛАБОРАТОРНИ ЖИВОТНИ

Използване на лабораторни плъхове за целите на експерименталната микрохирургия
Анестезия
Грижи за лабораторното животно в периоперативния период
Оперативен достъп до основни кръвоносни съдове в експерименталната микрохирургия
Основни технически принципи на изпълнение на микрохирургичните анастомози
Основна техника на артериалния микрохирургичен шев
Артериална термино-терминална анастомоза
Артериална термино-латерална анастомоза
Артернална латеро-латерална анастомоза
Венозна микросъдова анастомоза
Микросъдови присадки
'Механични съшиватели в микроваскуларната хирургия
Опорни точки за успешно реализиране и проверка на микросъдовите анастомози....
Експериментална микрохирургия на периферните нерви 



Други книги от Хирургия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация