КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Ръководство за практически упражнения по хигиена - За студенти по медицина и стажант-лекари

Ръководство за практически упражнения по хигиена - За студенти по медицина и стажант-лекари

 
Авторпод ред.на проф.П.Гацева
ИздателствоLaxBook
Каталожен №1508
ISBN9786191891795
Година2021
Размер17 х 24 см.
КорицаМека
Страници370
НаличностВ наличност
Цена
24,00 лв.

Описание

Настоящото ръководство за практически упражнения по хигиена е напълно съобразено с учебната програма за студенти по медицина и е предназначено както за тях, така и за стажант-лекарите с цел подготовката им за бъдещата профилактична дейност.

Актуализирането на много нормативни документи и прилагането на нови подходи и методи в областта на хигиената обуславят необходимостта от такова ръководство.

В ръководството за практически упражнения са включени основни методи за изследване на някои фактори на жизнената и работната среда (атмосферен въздух, питейна вода, микроклимат, шум и др.), с които студентите се запознават. Разгледани са основни хигиенни проблеми, свързани с ролята на елементи от жизнената среда на човека (въздух, вода, почва и др.) и положителните или отрицателни въздействия на физичните, химични и биологични фактори от тях върху здравето. Анализирани са рисковете при експозиция на йонизиращи лъчения и мерките за лъчезащита.

В раздела посветен на храните и храненето се обсъждат актуалните физиологични норми за хранене, оценка на храненето и хранителния статус, профилактика на хранителните заболявания вследствие на биологично и химично замърсяване, здравна експертиза на хранителни продукти, хигиенни изисквания към заведения за обществено хранене и др.

Дискутирани са трудово-медицински проблеми в редица производства и дейности като е акцентирано на физиологични и психофизиологични методи за оценка на работоспособността и умората, хигиенна оценка на физични (шум и вибрации) и химични (пестициди) фактори на работната среда.

Разгледани са възрастовите анатомо-физиологични особености при децата и подрастващите и методите за изследване и оценка на тяхното здравно състояние и физическо развитие, посочени са хигиенните изисквания към детските заведения и училища и хигиена на обучението.

Авторският колектив се надява, че това учебно ръководство ще бъде полезно за подготовката по хигиена на студентите по медицина и бъдещите лекари за тяхната профилактична дейност и ще приеме с благодарност всички критични бележки и предложения, целящи неговото усъвършенстване.

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация