КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Геронтология, Гериатрия и Физиотерапия

Геронтология, Гериатрия и Физиотерапия

 
АвторДавид Кънчев
ИздателствоАвангард прима
Каталожен №1493
ISBN9786192396466
Година2022
РазмерА4
КорицаМека
Страници320
НаличностВ наличност
Цена
45,00 лв.

Описание

Настоящата монография до голяма степен отговаря на съвременните, настоящите, изисквания към проблемите на възрастните и старите хора. Тя представлява сериозен научнопрактически труд.

Авторът се базира на проучванията в геронтологията и гериатрията от древни времена до днес. Описани са вижданията на автори от различни епохи за характерните промени в процеса на стареене в органите, клетките, системите и психиката.

Съдържанието на монографията е разпределено в две основни части - Обща и Специална.
В Общата част са представени данни за историческото развитие на учението за стареене, определението и същността на геронтологията и гериатрията. Описани са възрастовите промени в органите и системите на човека по време на стареене. Тази част е основата, от която се развива проблемът на възрастните и старите хора.

В Специалната част са описани често срещани проблеми на възрастните и старите хора и тяхното решаване. Описани са характерни заболявания в напреднала и старческа възраст, влиянието на хиподинамията, двигателни режими при заболявания и участието на физиотерапията в лечебния процес - предпазване от усложнения, възстановяване на нарушени функции и профилактика.

В отделна глава са описани подходящи цел, задачи, средства, методика, противопоказания за прилагане на физиотерапия и/или определени физически упражнения. Описани са методи за оценка на функционалното състояние, равновесната функция и самообслужване тези различни състояния на възрастните и старите хора (на дихателната и сърдечносъдовата система, слединсултни хемипарези, Паркинсонова болест, равновесие, ходене и др.).

В отделна глава подробно е описана физиотерапията при хронично обструктивна белодробна болест, хронично белодробно сърце, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, остеоартроза на коленна и тазобедрена става, Паркинсонова болест в домашни условия за възрастни и стари хора.

Представени са резултати от проведена 30-дневна сензомоторна стимулация в домашни условия след тотално ендопротезиране на тазобедрена и коленна става и неинституциализирани относително здрави възрастни и стари хора.

Съдържанието на монографията е подредено с целенасочена последователност и приемственост, онагледено с подходящи фигури. Обемът, броят на ползваните автори, личният елит и начинът на изложение са фактори за полезността и стойността на монографията. Не :е съмнявам, че тя ще представлява интерес за широк кръг от специалисти - физиотерапевти, лекари, както за възрастни и стари хора и техните близки.
Представеният монографичен труд „Геронтология, гериатрия и физиотерапия" оценявам високо.

Проф. Видьо Василев Желев, дм

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация