КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

ПРОБЛЕМИ НА ПСИХОЛИНГВИСТИКАТА - уводен курс в психолингвистиката

ПРОБЛЕМИ НА ПСИХОЛИНГВИСТИКАТА - уводен курс в психолингвистиката

 
АвторЮлияна Стоянова
Каталожен №1359
ISBN978-619-7433-51-7
Година2021
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници576
НаличностВ наличност
Цена
28,00 лв.

Описание

Книгата представлява уводен курс в психолингвистиката.

В първата част се обсъждат основни теми от общата психолингвистика, илюстрирани чрез български езиков материал.

Втората част, посветена на психолингвистиката на развитието, дава цялостна картина на овладяването на българския език през първите три години от живота на децата.

Тук става дума за теоретичните подходи и методите на изследване на езиковата онтогенеза; за доезиковото развитие, което подготвя началото на езика; за овладяването на звуковата, лексико-семантичната, морфологичната, синтактичната, прагматичната и текстовата страна на българския език.

Разглеждат се също така важни проблеми, свързани с общуването между възрастни и деца; най-съществените особености на индивидуалните вариации по скорост и стил на овладяването; засегната е проблематиката на ранното езиково осъзнаване от децата и неговата роля в овладяването и използването на езика; описани са първите стъпки на социализиране чрез езика.

Тази част е базирана върху изследванията на езиковата онтогенеза, които авторката на книгата, проф. д.ф.н. Юлияна Стоянова, провежда от около 35 години.

Предлаганият уводен курс по психолингвистика е замислен като учебно пособие в помощ на студентите и докторантите от хуманитарните специалности, но може да бъде от интерес за всички, които имат отношение към въпросите на тази относително нова научна дисциплина.

Проф. д.ф.н. Юлияна Стоянова преподава на бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии и Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски“.


Други книги от Логопедична литература

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация