КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Регионална анестезия в детската възраст

Регионална анестезия в детската възраст

 
АвторА. Атанасов
ИздателствоLaxBook
Каталожен №130_0222MEDVAP03
Година2002
Размер16 х 24 см.
КорицаМека
Страници262
НаличностВ наличност
Цена
24,00 лв.

Описание

УВОД
Първото съобщение за осъществяване на регионална анестезия при деца датира от 1899 г. и е свързано с името на Bier А. Следващи пионери в областта на регионалната анестезия в детската възраст са:
1900 г. Bainbridge Спинална анестезия
1920 г. Farr Блокада на plexus brachialis
1933 г. Cambel Каудален блок
1936 г. Sievers Лумбална епидурална анестезия
1971 г. Isacob Торакална епидурална анестезия

Така че няма нищо ново в областта на регионалната анестезия в детската възраст. И все пак, новото е, че след продължителен период на пълно господство на общата анестезия, регионалната анестезия отново намери своята реабилитация освен при възрастни, но и в детската възраст, включително и в най-ранната детска възраст.

Наистина след въвеждане на мускулните релаксанти в анестезиологичната практика през 1942 г. от Grifits и Jhonson за анестезиолозите стана трудно да убедят себе си и своите колеги хирурзи, че регионалната анестезия все още има своята стойност при обезболяване на хирургическите операции, при положение че мускулните релаксанти направиха общата анестезия по-лесно изпълнима, удобна и относително свободна от тревоги и усложнения. Все пак, с течение на времето се натрупаха достатъчно данни за реабилитирането на регионалната анестезия в две важни области.

Първо - постигане на отлично и продължително облекчаване на болката без да се премахва съзнанието и второ - възможността за запазване и дори възстановяване на жизнено важни функции след като се преодолее рефлексният инхибиторен ефект на болката (напр. възстановяване и нормализиране на белодробната вентилация след гръдна операция или гръдна травма).

По-голяма част от тази активност беше извършена при възрастни пациенти и твърде дълъг период от време измина докато предимствата и ползите от регионалната анестезия бяха пренесени и въведени в педиатричната анестезиологична практика. А тези ползи и предимства бяха очевидни и много убедителни.

По този повод известният английски детски анестезиолог проф. Ph R Bromage пише: "Неверниците трябва да прекарат само един ден в следоперативното отделение за деца, понесли ортопедични операции под регионална анестезия, за да се убедят в тяхното добро състояние на бодрост и спокойствие, в контраст на децата, оперирани под обща конвенционална анестезия, възвръщащи се към света на болката и дистреса.

Нещо повече, отсъствието на необходимост от следоперативно подпомагане на дишането е значително предимство, особено за недоносените деца с незрели бели дробове и незряла контролна функция от страна на ЦНС" Факторите, които допринесоха за реабилитацията на регионалната анестезия в детската възраст са:
1. Търсения на по-малко токсични и увреждащи състоянието на детето техники и средства за обезболяване;
2. Овладяване на следоперативната болка;
3. Създаване на подходяща екипировка и нови локални анестетици за продължително и безвредно обезболяване.

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация