КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Сборник с казуси по финансов мениджмънт в здравеопазването

Сборник с казуси по финансов мениджмънт в здравеопазването

 
АвторНиколай Атанасов
Каталожен №982
ISBN978-619-237-049-7
Година2020
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници104
НаличностНяма наличност
Цена
15,00 лв.

Описание

Сборникът с казуси по „Финансов мениджмънт в здравеопазването“ е предназначен за подготовка по едноименната дисциплина, изучавана от студентите във Факултета по обществено здраве на МУ – Пловдив.

Освен това той може да се използва от всички, които имат научни или други интереси от практиката на икономиката и управлението на здравеопазването.

Настоящото учебно помагало поставя акцент върху практическото прилагане на методите и аналитичните инструменти на финансовия мениджмънт в областта на здравеопазването.

На вниманието на читателите се предлагат общо пет теми и петнадесет казуса с решения. Всяка тема се състои от кратко теоретично изложение и определен брой практически казуси. Първата тема осигурява общ поглед върху финансирането на здравната система, като казусите касаят бремето на здравните разходи, съвкупността от методи за финансиране, въздействието върху преразпределението на доходите и др.

Тази тема има пряко отношение към здравната политика. Тя е пресечно поле на фискалната със здравната политики.

Следващите теми са посветени на управлението на финансите на извършителите на медицинска помощ – здравните организации (лечебни заведения), които според действащото стопанско и здравно законодателство са самостоятелни, конкуриращи се по между си икономически субекти.

Предмет на разглеждане са формата и съдържанието на финансовите отчети, капиталов бюджет с неговия анализ и оценка, риск при инвестиционните начинания и анализ на финансовите коефициенти. Решенията на всички казуси са реализирани с помощта на Microsoft Excel. При интерес от страна на читателите, работните файлове, изготвени от автора могат да бъдат предоставени за по-подробно изучаване.

Притежавани предварително знания по обща теория на икономиката, основи на финансите, публични и корпоративни финанси благоприятстват доброто усвояване на дисциплината и възможностите за прилагането на методите ѝ в практиката. Очаквани резултати от уместното използване на придобитите знания по финансово управление на микро ниво могат да намерят израз в предпазване от проблемите на задлъжнялостта и нежелан фалит на лечебни заведения.

На ниво система новите знания спомагат постигането на по-висока степен на разходопокривност при умерено въздействие върху подоходното неравенство.


Съдържание

Тема 1. За източниците и за методите за финансиране на здравеопазването
Казус № 1.1. Бреме на здравните разходи. Емпирична зависимост между здравните разходи и БВП.
Казус № 1.2. Елементи на общите здравни разходи по източници на финансиране (финансов микс).
Казус № 1.3. Оценка на въздействието на финансирането на здравеопазването върху разпределението на доходите.
Тема 2. Финансови отчети на здравната организация
Казус 2.1. Промени в счетоводния баланс, настъпващи след решения за увеличаване на дяловия капитал.
Казус 2.2. Промени в баланса, породени от нарастване на дългосрочните задължения и придобиване на нетекущи активи
Казус 2.3. Промени в баланса при операции по изплащане на задължения и получаване на вземания от трета страна платец
Казус 2.4. Промени в баланса, настъпващи в резултат на операции по реализиране на приходи от дейността, извършване на разходи за дейността и доставки на материални ценности.
Тема 3. Капиталов бюджет на здравната организация – обхват, съдържание, анализ и оценка
Казус 3.1. Приложение на метода на нетната настояща стойност в оценка на ефективността на инвестиционен проект.
Казус 3.2. Определяне на ефективността на инвестиционен проект с допълнителни динамични методи
Казус 3.3. Съставяне на нетен паричен поток от оперативната дейност на инвестиционен проект и определяне на неговата ефективност.
Казус 3.4. Инвестиционни функции на среднопретеглената цена на финансиране на инвестициите


Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация