КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Оклузален кариес при постоянни детски зъби

Оклузален кариес при постоянни детски зъби

 
АвторВеселина Кондова, Мария Куклева
ИздателствоLaxBook
Каталожен №449
ISBN978-954-8326-07-0
Година2010
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници84
НаличностВ наличност
Цена
17,00 лв.

Описание

Зъбният кариес е социален проблем на обществото. В последните години като цяло се отбелязва спад в разпространението и честотата му в много страни в света. Намалението на зъбният кариес не засяга в еднаква степен всички зъбни повърхности.

Най-силно изразено е по гладките и апроксималните повърхности и по-слабо по оклузалните повърхности, което води до относително увеличение на оклузалния кариес.

Появата и развитието на оклузалния кариес са свързани с анатомията и морфологията на оклузалната повърхност, степента на пробив и функционалния статус на оклузалната повърхност. Водещи в този процес са ретентивността на оклузалната повърхност, способстваща акумулирането на бактериална плака и недостатъчната зрялост на емайла в областта на фисурите непосредствено след пробива.

Поставянето на точна диагноза е първата и най-важна стъпка в съвременния мениджмънт на оклузалния кариес, от което зависи до голяма степен ефективността на неговата профилактика и лечение. Създадени са редица методи, чиято основна цел е по-прецизна диагноза на оклузалния кариес. Само преди няколко десетилетия, визуалната инспекция със сонда и огледало са единствените методи, прилагани за диагностика на оклузалния кариес. Върхови научно-технически постижения навлизат в денталната медицина и позволяват приложението им за ранна диагностика на зъбния кариес.

Създават се нови апарати в областта на класическата и на дигиталната рентгенография, усъвършенстват се уредите за измерване на електрическото съпротивление на твърдите зъбни тъкани и светлинните методи за диагностика на зъбния кариес. На базата на инфрачервена лазерна флуоресценция се създава денталния диагностичен апарат DIAGNOdent, който е с висока ефективност.

Той позволява ранна диагностика и количествено определяне степента на развитие или стациониране на кариозния процес. С усъвършенстване на диагностичните скали за оценка се повишава коректността на визуалната инспекция, а комбинирането и с различни диагностични методи повишава точността на диагнозата на оклузалния кариес.

Въпреки това, все още не са установени перфектни комбинации от методи и средства за диагностика на оклузалния кариес, които да бъдат препоръчани на клиницистите, като максимално приемливи за постигане на диагностичните цели.

В монографията се разглеждат познанията за ролята на оклузалната анатомия, в зависимост от времето след пробива на зъбите, за появата и развитието на оклузалния кариес. Обсъждат се препоръки на тази основа, след оценка на индивидуалния риск и възможностите за избор на най-подходящи методи и средства за превенция и лечение на оклузалния кариес при постоянните детски зъби.


Съдържание

1. Епидемиология на оклузалния кариес при постоянните детски зъби
2. Развитие на оклузалния кариес
2..1 Роля на оклузалната анатомия
2.2. Роля на състоянието на пробива
2.3. Динамика на кариозния процес
2..4 Собствени епидемиологични проучвания
2.4.1. Срезово епидемиологично проучване
2.4.2. Проспективно (fallow up) епидемиологично проучване
3. Диагностика и регистрация на кариозна процес
3.1. Визуални и визуалнотактилни методи
3.2. Конвенционална рентгенография
3.3. Дигитална рентгенография
3.4. Електрически методи
3.5. Светлинни методи
3.6. Възможности на диагностични методи
3.7. Собствени клинични проучвания за диагностика на оклузален кариес при постоянните детски зъби
4. Превенция на оклузалния кариес
4.1 Профилактични покрития
4.2. Алтернативни методи
4.3. Проэилактични методи
4.4. Насоки за профилактика и лечение на оклузалния кариес - собствени проучвания
ЗАКЛЮЧЕНИЕ



Други книги от Детска стоматология

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация