КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Принципи на медицинската фармакология

Принципи на медицинската фармакология

 
АвторДоц. Ламбев
Каталожен №297
ISBN9544202455
Година2006
Размер14 х 21 см.
КорицаМека
Страници386
НаличностНяма наличност
Цена
27,00 лв.

Описание

ПРИНЦИПИ НА МЕДИЦИНСКАТА ФАРМАКОЛОГИЯ се състои от четири основни модула (части) - обща фармако¬логия и рецептура, специална фармакология, лекарствена токсикология и компютърно съвместими тестове (семинарни, модулни, фармакотерапевтични), обхващащи 24 глави.

Книгата не подменя съществуващите учебни¬ци по фармакология за студенти по медицина, стоматология и фармация. Нейната главна цел е да улесни и задълбо¬чи изучаването на медицинската фармакология, представляваща гръбнакът на модерната фармакотерапия, и по този начин да допринесе за профилактиката и лечението особено на социално значимите заболявания.

В ПРИНЦИПИ НА МЕДИЦИНСКАТА ФАРМАКОЛОГИЯ основните акценти са поставени върху класификацията, фарма-кодинамиката, главните показания и нежеланите реакции на лекарствата, но в редица случаи на важни за клиничната практика препарати се дават още техните фармакокинетични особености, взаимодействия и противопоказания.

Посочено е дозирането на лекарствата само при често срещани заболявания и спешни състояния в медицината, защото то е предмет на задълбочено описание във фармакотерапевтичен справочник (2007), Лекарствени препарати (2008), Seiecta medicamentorum (2005), Справочник на лекарствените средства (2004) и клиничните ръководства.

Във второто допълнено издание са извършени някои корекции в общата и специалната фармакология, рецептурата и тестовете. Добавен е ФАРМАКОЛОГИЧЕН РЕПЕТИТОРИУМ. В него в тезисно-класификационна форма се разглеждат общата фармакология и отделните фармакотерапевтични групи с посочване на определени фармакокинетични, фармакодинамични и токсодинамични особености на основните лекарства. Главната цел на репетиториума е да въведе и насочи студентите в предмета на изучаваната материя, както и когато тя е усвоена, да служи за бърз преговор. Замислена като учебно помагало, книгата е съобразена с програмите по фармакология у нас и водещите западноевропейски държави.

При нейното разработване са използвани съвременни литературни източници. Отразен е също над 30-годишен преподавателски опит по фармакология, както и опит в разработване и редактиране на учебници, тестове, фармакотерапевтични ръководства, лекарствени справочници (някои от които са претърпели по 5 - 7 издания).

Онагледяването обхваща 123 фигури, 89 актуализрани класификации на основни фармакотерапевтични групи, 40 таблици, 20 формули и 42 избрани прескрипции. В редица случаи важността на дискутираните теми е деликатно подчертана с привеждане на подходящи мисли на световно известни учени, лекари, писатели и общественици, често примесени с фин хумор1.

Благодаря на колегите- асистенти от медицинските факултети на София, Ст. Загора и Плевен, които на основата предимно на тази книга бяха любезни да разработят 57 теста с 934 въпроса и 3726 възможни отговора. Петте модулни теста са преведени на английски език. В процеса на работа някои колеги направиха конструктивни устни бележки. Това допринесе за по-пълно, сбито и точно представяне на информацията. Благодаря на доцентите Р. Радев и М. Марков (които приеха да разработят главите съответно за хомеопатични препарати и остри отравяния с някои лекарства и алкохол) и на доц. Тр. Трайков, допринесъл за изясняване и онагледяване на биофизичните и биохимичните механизми на лекарствата, използвани за лечение на нервнодегенеративни заболявания.

ПРИНЦИПИ НА МЕДИЦИНСКАТА ФАРМАКОЛОГИЯ е предназначена за студентите по медицина, стоматоло¬гия и фармация от III, IV и V (за медиците - и VI) курс. Тя представлява определен интерес също за специализанти, докторанти, преподаватели от фундаменталните и клиничните дисциплини, научни работници и представители на 


Съдържание

Модул I. Обща фармакология и рецептура
1. Увод във фармакологията
2. Рецептура на лекарствените форми
3. Фармакодинамика на лекарствата
4. Фармакокинетика на лекарствата
5. Фактори, повлияващи лекарствената кинетика и действие
6. Лекарствени взаимодействия
Модул II. Специална фармакология
7. Лекарства, повлияващи нервната система
8. Автакоиди, азотен оксид и пурини и фармакологичното им повлияване
9. Лекарства, повлияващи сърдечно-съдовата система
10. Хематологични лекарства
11. Лекарства, повлияващи дихателната система
12. Лекарства, повлияващи храносмилателната система
13. Лекарства, повлияващи отделителната система
14. Лекарства, повлияващи репродуктивната функция
15. Ендокринни и метаболотропни лекарства
16. Антиинфекциозни лекарства
17. Противотуморни (антинеопластични) лекарства
18. Имуностимуланти и имуносупресори
19. Есенциални лекарства (СЗО, 1999)
20. Стоматологични лекарства за локално приложение
21. Хомеопатични лекарства
Модул III. Лекарствена токсикология – основни принципи
22. Нежелани лекарствени реакции
23. Антидоти
24. Остри отравяния с някои лекарства и алкохол
Модул IV. Тестове Семинарни тестове по фармакология
Модулни тестове по фармакология
Module tests in pharmacology
Фармакологични тестове Отговори на семинарните тестове по фармакология
Отговори на модулните тестове по фармакология
Correct answers of the module tests in pharmacology
Отговори на фармакотерапевтичните тестове
Summary
Synonyma medicamentorum



Други книги от Фармакология, фармакотерапия

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация