КАТЕГОРИИ
МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА >>
Книги за йогаАкушерство и гигекологияАнатомия и патоанатомияАнестезиологияБиологияБиохимия и патобиохимияВътрешни болестиГенетика и генетични болестиГастроентерологияГериатрична МедицинаДерматология и венерологияЕндокринологияЗдравен мениджмънтИмунологияИнфекциозни болестиКардиологияКлинична лабораторияЛатински езикМедицина на бедствените ситуацииМикробиологияКниги за ароматерапия и етерични маслаНеврологияНефрологияНеврохирургияОбща медицинаОбщопрактикуващи лекариОнкологияОртопедия и травматологияОфталмологияОбществено здравеПаразитологияПатологияПедиатрияПулмологияПсихология , психотерапия, психоанализаРентген - Образна диагностикаРевматологияСпешна медицина и интензивни грижиаСпортна медицинаСестрински грижиСоциална медицинаСъдебна медицинаСексуална медицинаТоксикологияТрудова МедицшнаУНГ - ОториноларингологияУрологияУчебници за мед. студентиФармакология, фармакотерапияФизиология, патофизиологияФизиотерапия, рехабилитация, ерготерапияХематологияХепатологияХистология, ембриология ,цитологияХирургияХигиена и мед. екологияХимия
ENGLISH MEDICAL BOOKS>>ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА >>DENTAL MEDICINE>>ПЕДАГОГИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА >>ПСИХОЛОГИЯ >>АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА >>КНИГИ ЗА ЖЕНАТА>>ХРАНЕНЕ , ЗДРАВЕ И МЕДИЦИНСКА КУЛТУРА>>>НАУКА И НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛИТЕРАТУРА>>СПЕЦИАЛИЗИРАНА И ТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА>>РЕЛИГИЯ И ОКУЛТИЗЪМ>>ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА>>КНИГИ ЗА ДЕЦАТА >>ИЗКУСТВО>>БИЗНЕС И ИКОНОМИКА ВОЕННО И ПОЛИЦЕЙСКО ДЕЛОСЪДЕБНА ЕКСПЕРТИЗА И КРИМИНОЛОГИЯ СЕМЕЙСТВО И СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯСОЦИОЛОГИЯ И ДЕМОГРАФИЯФИЛОСОФИЯАНТИКВАРНИ КНИГИФОРМУЛЯРИCOVIDОЧАКВАЙТЕ

Гнойно-септична хирургия

Гнойно-септична хирургия

 
АвторСтоян Попкиров
ИздателствоLaxBook
Каталожен №201
Година1999
КорицаТвърда
Страници684
НаличностНяма наличност
Цена
42,00 лв.

Описание

Настоящото пето издание на „Гнойно-септична хирургия” е подготвено въз основа на предишните издания, като е преработено и разширено в съответствие с новите постижения, появили се през последните години.

Проблемите на гнойната хирургия се актуализираха поради зачестяването на хирургичните инфекции, особено на сепсиса, превалирането на резистентните щамове на микропричинителите, особено в насока на грам-негативните им форми, появата на „нови” патогенни микроорганизми, излизането на преден план на анаеробните инфекции, зачестяването на гъбичните инфекции и непрестанното обогатяване на арсенала на антибиотиците.

Проблемите са актуализирани и във връзка с успехите на лечението, което се подобри с напредъка на диагностиката, радикалните оперативни методи на лечение на гнойните заболявания и по-добрата първична обработка на раните с възможности за ранен (първичен, вторичен, отсрочен) шев.

Наложилото се разширение на книгата е направено предимно за сметка на общата част, в която фактически се разглеждат проблемните въпроси на гнойните заболявания и хирургичните инфекции. Редица раздели като „Гнойно-хирургична инфекция”, „Обща патогенна инфекция”, „Ендотоксичен шок”, „Лечение на гнойните заболявания и хирургични инфекции” са преработени и допълнени. Включени са нови раздели като „Хирургични гнойно-некротични септични заболявания и усложнения при диабетно болни” и др. Засегнати са въпросите на фиститулите, декубиталните тъканни дефекти, инфекциите при използване на интравенозни катетри, инфекции в ложата на сърдечния стимулатор, инфекциите при трансплантация на органи, особеностите на гнойните заболявания и хирургичните заболявания в детската възраст.

Някои от оперативните методи като торактомия с открит дренаж и тампонада, торакопластики, холецистомия все още при конкретни ситуации намират своето приложение и се налага да бъдат споменати.

Значението на хирургичните инфекции в последно време нарастна с увеличението на травматизма, като е отделено повече място на лечението на ранните, вкл. и на посттравматичния аспект.

При гнойно-септичните заболявания особено важни са въпросите за показанията, навременността и оперативната намеса, подбора на оперативния метод, а така също и целесъобразното комбиниране на операцията с останалите лечебни средства. Посочени са показанията за антибиотичното лечение, неговите възможности и граници. Подчертано е водещото значение на оперативното лечение, като не се омаловажава значението на антибиотиците за самостоятелно лечение и средства в рамките на комплексното лечение.

Рисунките и скиците, доколкото не са фотокопия със съобщен източник, са дело на автора. Документалният материал (фото и рентгенови снимки) отразява собствени клинични наблюдения.

Книгата е предназначена за широк кръг лекари: хирурзи, травматолози, ортопеди, детски хирурзи и лекари, 

Книгопоща Медбук, биология, Медицинска литература


гр. София
ул. Цар Асен 100 (между Тунджа и Доспат)


тел. +359 887 777 610
e-mail: medbookpost@abv.bg

  НАЧАЛО Декларация за поверителност Общи условия Нови книги Контакти Категории
Вход / Регистрация